Vaststellingsovereenkomst beëindigingsovereenkomst ontslag

Vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Dreigt ontslag en heeft u van uw werkgever een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst (VSO) genoemd, ontvangen? Of heeft u een ander voorstel voor beëindiging van uw arbeidsovereenkomst gekregen? Het is verstandig om hier niet direct inhoudelijk op te reageren. Het advies is om bedenktijd te vragen, dan kan een deskundige voor u de vaststellingsovereenkomst controleren. Die kan u adviseren al dan niet akkoord te gaan met het voorstel dat u hebt ontvangen. U kunt er meestal van uitgaan dat uw werkgever een aanbod doet waar nog onderhandelingsruimte in zit. Soms moet het ook technisch nog aangepast worden. Vaak zijn de kosten van deze werkzaamheden verhaalbaar op de werkgever. Meesters van zaken kan u hierbij helpen.

Vaststellingsovereenkomst aanbieden?

U wilt als werkgever uw werknemer een vaststellingsovereenkomst aanbieden? Ook dan is het verstandig om rekening te houden met de minimumeisen om te voorkomen dat er een ellenlange discussie ontstaat wanneer uw werknemer juridisch advies gaat vragen. Een goed aanbod kan ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt. Daardoor kunt u besparen op salaris, vergoeding en advocaatkosten. Meesters van zaken kan u hierin adviseren.

Houd rekening met minimumeisen

Er zijn minimale eisen waar een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aan moet voldoen. Dit om ervoor te zorgen dat een werknemer geen onnodige risico’s loopt als hij een beroep zou moeten doen op een WW-uitkering na het einde van de arbeidsovereenkomst. In ieder geval moet blijken dat het voornemen tot beëindiging niet aan de werknemer te wijten is. Ook moet rekening worden gehouden met de geldende opzegtermijn die niet altijd even duidelijk is. De opzegtermijn moet (in kalendermaanden) altijd in acht worden genomen.

Wettelijke bedenktijd

Zelfs als u als werknemer de vaststellingsovereenkomst al ondertekend hebt kan het nog zinvol zijn deskundig advies te vragen. Na ondertekening hebt u nog een wettelijke bedenktijd van minstens 2 weken. Het kan zinvol zijn daarvan gebruik te maken. Laat alsnog de vaststellingsovereenkomst controleren. U kunt dan misschien betere voorwaarden bedingen voor uw ontslag.

Vaststellingsovereenkomst ontvangen of aanbieden? U wilt advies? Neem dan contact op met Meesters van zaken via het contactformulier.

Link: Arbeidsrecht

Deel dit als eerste!
Ga naar de inhoud